Return to site

Familiengeld Németországban

Mit kell tudni a németországi tartományonként különböző Familiengeld -ről?

May 18, 2022

Az alábbi kérdésekre biztosan válaszokat kaphat a cikkünkből.:

  1. Familiengeld és az Elterngeld kapcsolata, mi közük van egymáshoz és mire kell figyelni amikor valaki mind a kettőt akarja igényelni?
  2. Milyen tartományokban van Familiengeld? 
  3. Kinek jár és milyen feltételeknek kell megfelelni az igénylőknek?
  4. Miben különböznek a különböző tartományok juttatásai és igénylési feltételei?
  5. Hogyan kell számolni az adóban ezekkel a juttatásokkal?

1. Familiengeld  és az Elterngeld kapcsolata, mi közük van egymáshoz és mire  kell figyelni amikor valaki mind a kettőt akarja igényelni?

Nem  kell külön kérelmet benyújtania annak, aki Elterngeld-ben  részesült. Az Elterngeld folyósítását befejezően automatikusan folyósítják a Familiengeldet. Akik nem igényeltek Elterngeld-et, Familiengeld iránti igényüket online adhatják le. Maga a kifizetés független az Elterngeld-től, és nem számít bevételnek, tehát az adóbevallásban sem kell feltüntetni.  (Bayern tartományra vonatkozik)

2. Milyen  tartományokban van Familiengeld?

Sachsen tartományban Landeserziehungsgeld: az alacsony jövedelmű, gyermeküket otthon nevelő szülők anyagi  támogatása, amely ebben a formában csak Sachsen tartományban  vehető igénybe. 

Bajoroknál pedig.: www.zbfs.bayern.de

3. Kinek  jár a Familiengeld vagy a Landeserziehungsgeld és milyen feltételeknek kell megfelelni az igénylőknek?

Familiengeld:

2018.  szeptember 1-től a Familiengeld váltotta fel a  Landeserziehungsgeld-et és a Betreuungsgeld-et Bayern tartományban. A Familiengeld kifizetése a szülői jövedelemtől,  munkaviszonytól és a gyermek gondozásától (óvodai vagy otthoni  nevelés) független. Az első és második gyerek után 250, a  harmadik gyerektől 300 euró jár havonta a gyermek 13. hónapjától  3 éves koráig. A  gyermekszám a saját gyermekekből és az élettárs vagy házastárs  gyermekeiből adódik össze.  A Familiengeld nem kerül beszámításra a Hartz 4-be. A fizetés dátuma a gyermek születésnapjától függ, és havonta a  születésnapot követő 5 munkanapon belül kerül kifizetésre. 

Landeserziehungsgeld feltételei:

  • Állandó lakcím Sachsen tartományban
  • Szülői felügyeleti jog  
  • Gyermek gondozása és nevelése otthon, azonos háztartásban
  • Bölcsődei hely és államilag támogatott nevelő hiánya
  • Munkanélküli vagy részmunkaidőben (max. 32 óra/hét) dolgozó  szülők

Landeserziehungsgeldhez szükséges igazolások:

  • Az élettárs vagy házastárs jövedelmi igazolása. Amennyiben az igénylő részmunkaidőben dolgozik (kivéve minijob), szükséges a munkáltatótól egy munkaidő- és keresetigazolás. 
  • Az adóköteles éves bruttó jövedelemigazolást kell benyújtani, a nettó jövedelem számítását a hatóság végzi el.  
  • A háztartásban élő gyermekek Kindergeld igazolása és eredeti anyakönyvi kivonata, amennyiben még nem volt utánuk Elterngeld igényelve. 
  • Külföldiek esetében további igazolás szükséges (útlevél, tartózkodási  engedély stb.). 

4. Hogyan számolódik a gyerekszám?

A gyermekszám a saját gyermekekből és az élettárs vagy házastárs  gyermekeiből adódik össze. A  pénzösszeg a gyermekek számától függ: 150 € havonta az első  gyermek után, a 2. gyereknek 200 €, a harmadik gyermektől 300 €  maximum 1 évig.

A Landeserziehungsgeld a jövedelemtől is függ: nettó 21.600€-ig  pároknak, legfeljebb nettó 24.600€-ig egyedülálló szülőknek.  A jövedelemhatár gyermekenként nettó 3.140€-val emelkedik.  Ha a bevétel meghaladja ezeket a határokat, a kifizetett összeg  csökken. Tehát azok a szülők is pályázhatnak erre a támogatásra, akiknek az említettnél nagyobb bevételük van.

Három vagy több gyermeknél jövedelemtől függetlenül teljes mértékben  jár a Landeserziehungsgeld. 

Az Elterngeld lejárta előtt 3 hónappal kell a kérelmet benyújtani. Az ellátást a kérelem benyújtásától kezdve és visszamenőleg legfeljebb egy hónapig kapja. Az alap Elterngeld után folyósítják, viszont az ElterngeldPlus-szal párhuzamosan is folyósítható.

Ha a második életévre igénylik a Landeserziehungsgeld-et, az igénylő élettársának (ha van) jövedelmét a gyermek születésének naptári évében veszik figyelembe. Ha a harmadik életévre kérik a pénzt, a születés utáni naptári év számít. 

Az ellátás időtartama függ a gyermek életkorától, gyermekek számától és attól, hogy a gyermek 14 hónapos kora után részben állami vagy támogatott napközibe került-e.

A Landeserziehungsgeld-et legkésőbb a gyermek hároméves koráig folyósítják.

5. Miben  különböznek a különböző tartományok juttatásai és igénylési feltételei?

A Familiengeld igénylése és feltételei sokkal egyszerűbbek és kedvezőbbek, mint Sachsen tartományban a Landeserziehungsgeld-nél. A Familiengeld minden Bayern tartományban élő kisgyermekes családnak jár, míg Sachsen tartományban szigorú feltételeknek  kell megfelelni. 

6f. Hogyan kell számolni az adóban ezekkel a juttatásokkal?

Az Elterngeld-et és a Landeserziehungsgeld-et nem kell feltüntetni az  adóbevallásban.

 

források:

  1. Das Familiengeld in Bayern: Höhe, Dauer und Anspruch (elterngeld.de) 
  2. Mely gyerekek után jár a bajor Familiengeld? | Németországi Magyarok (nemetorszagi-magyarok.de) 
  3. Familiengeld; Beantragung - BayernPortal (freistaat.bayern) 
  4. Landeserziehungsgeld: Wer es bekommt und wo ihr es beantragen könnt (familie.de) 
  5. Landeserziehungsgeld 2022: Höhe, Anspruch und Voraussetzungen (elterngeld.de)
  6. Landeserziehungsgeld - Familien in Sachsen - sachsen.de